LIVE TEXT | Război în Ucraina. Detalii de ultimă oră despre incidentul cu drona MQ-9 de la Marea Neagră. Cât de aproape a avut loc incidentul față de granița României

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Detalii de ultimă oră despre incidentul cu drona MQ-9 de la Marea Neagră. Cât de aproape a avut loc incidentul față de granița României

Incidentul care a implicat o dronă de recunoaștere americană MQ-9 Reaper și un avion de luptă rusesc Su-27 a avut loc mult mai aproape decât răzbătea din rapoartele părților, petrecându-se a sud-est de Insula Serpilor, în spațiul aerian internațional.

Drona MQ-9. Foto: Getty Images

UPDATE 06.45 Numărul de rachete rusești a crescut în Marea Neagră. Navele de război rusești sunt din nou în Marea Neagră. În seara zilei de marți, 14 martie 2023, existau 4 nave port-rachete de croazieră Kalibr. "Există 4 nave port-rachete inamice în Marea Neagră. Volumul total posibil al salvei este de 28 de rachete Kalibr", a raportat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al șefului Administrației Militare Regionale Odesa, pe Telegram. În același timp, în dimineața zilei de 14 martie, conform Marinei Forțelor Armate Ucrainene, numărul navelor rusești port-rachetă în Marea Neagră scăzuse la una singură. „Pe fondul alertelor aeriene regulate și al activității aeronavelor inamice în Marea Neagră, gruparea navelor rusești a crescut semnificativ la 17 unități. În ciuda furtunii puternice, 4 nave port-rachete, dintre care un submarin, au fost trecute în regim de serviciu de luptă. Salva totală a acestora poate ajunge 28 de rachete", se spune în mesaj. Vremea furtunoasă din Marea Neagră crește amenințarea minelor pe coastă și în apele de coastă.

UPDATE 06.11 Surse ucrainene au raportat că forțele ruse continuă să construiască apărări de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina pentru a fixa trupele ucrainene în zonele de graniță de nord. Statul Major ucrainean a raportat pe 14 martie că forțele ruse continuă să construiască fortificații de-a lungul graniței cu Ucraina în regiunile Kursk și Bryansk și mențin trupe în regiunea Belgorod pentru a efectua acțiuni demonstrative pentru a împiedica forțele ucrainene să se deplaseze în alte direcții. ISW a evaluat anterior că forțele ruse ar putea construi fortificații defensive pentru a sprijini o operațiune de dezinformare care prezintă forțele ucrainene drept o amenințare directă la adresa teritoriului rus.

UPDATE 05.25 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 14 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes la nord-est de Kupyansk, lângă Dvorichna (17 km nord-est) și Hryanykivka (17 km nord-est de Kupyansk). Imaginile geolocalizate postate pe 14 martie care arată un BMP-2 ucrainean distrus în apropierea soldaților ucraineni care apără o zonă, indică avansuri minore ale Rusiei către Novoselivkse (14 km nord-vest de Svatove). Un agregator de știri rus a susținut pe 13 martie că aviația și infanteria ruse au luptat lângă Yahidne (la 30 km nord-vest de Svatove și la est de Kupyansk). Un blogger rus a postat filmări pe 14 martie, susținând că arată Divizia a 3-a de infanterie motorizată (Armata 20 de arme combinate, districtul militar de vest) care operează lângă Svatove. Forțele ruse au continuat în plus atacurile la sol de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), Chervonopopivka (6 km nord-vest de Kreminna), Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna), Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) și Berestove (30 km sud de Kreminna). Kreminna). Șeful administrației ucrainene Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat că forțele ruse din această zonă pierd până la o companie (30 până la 100 de personal) pe zi, dar nu reduc numărul de atacuri asupra liniei Svatove-Kreminna. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat în apropiere de Terny și Yampolivka (ambele la 17 km vest de Kreminna) și au atacat spre Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna).

image

UPDATE 04.30 Forțele ruse au avansat în interiorul Bakhmut și au continuat atacurile la sol în și în jurul orașului pe 14 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 13 martie indică faptul că forțele ruse au înaintat de-a lungul străzii Sadova din sudul Bakhmut. Bloggeri ruși au susținut pe scară largă pe 14 martie că luptătorii Grupului Wagner au capturat uzina „Vostokmash” în partea de nord a complexului AZOM din nord-vestul Bakhmut și au postat imagini care arată trupele Wagner în interiorul „Vostokmash”. Sursele ruse au susținut în plus că Wagner este în înaintare la nord-vest de Bakhmut în direcția Orikhovo-Vasylivka (12 km nord-vest de Bakhmut), Zalizianske (9 km nord-vest de Bakhmut) și Minkivka (15 km nord-vest de Bakhmut). Un blogger a raportat că luptele se îndreaptă din ce în ce mai mult spre vestul Bakhmut și că luptătorii Wagner încearcă să ajungă la linia Khromove-Bohdanivka, la 5 km vest de Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse desfășoară bătălii de poziție în și în jurul lui Bakhmut și că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmut; la nord de Bakhmut lângă Vasyukivka (15 km nord); nord-vest de Bakhmut lângă Yahidne (1 km nord-vest), Orikhovo-Vasylivka, Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest), Minkivka și Hryhorivka (10 km nord-vest) și la vest de Bakhmut, lângă Khromove (5 km vest) și Ivanivske (5 km vest). Forțele ruse nu au reușit să finalizeze o mișcare de învăluire sau încercuire a Bakhmutului la 14 martie.

image

UPDATE 03.07 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front din orașul Avdiivka-Donețk pe 14 martie. Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 13 martie arată că trupele ruse au avansat la est de Krasnohorivka (la aproximativ 9 km nord de Avdiivka), ceea ce este în concordanță cu afirmațiile ruse despre un recent succes al unei ofensive localizate în această zonă. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes lângă Avdiivka însăși; în zona Avdiivka de lângă Kamianka (4 km nord-est de Avdiivka), Novokalynove (14 km nord de Avdiivka) și Severne (5 km vest de Avdiivka); la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Nevelske, Pervomaiske și Neitalove; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka, Novomykhailivka și Pobieda. Un blogger rus a susținut că forțele ruse continuă să avanseze în Krasnohorivka și încearcă să ocolească Avdiivka împingând spre nord-vest de la drumul Opytne-Vodyane. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au ajuns pe autostrada N20 Donețk City–Kostaintynivka–Kramatorsk lângă Kamianka.] Sursele ruse continuă să susțină că forțele ruse luptă în interiorul Marinka.

UPDATE 02.24 Forțele ruse au efectuat un atac la sol limitat în vestul regiunii Donețk pe 14 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Vuhledar, la 30 km sud-vest de orașul Donețk. Imaginile mai vechi de luptă postate pe 13 martie confirmă că forțele ruse au capturat Neskuchne, la 30 km vest de Vuhledar. Bloggerii ruși continuă să susțină că elementele Brigăzii de Infanterie Navală 155 rusă fac progrese nespecificate în zona rurală de la sud-est de Vuhledar.

image

UPDATE 01.18 Forțele ruse continuă să construiască fortificații în regiunile ocupate Zaporijia și Herson. Imaginile geolocalizate publicate pe 13 martie arată puncte de control rusești și structuri defensive la sud de Tokmak, regiunea Zaporijia. Un blogger rus a postat imagini pe 14 martie, pretinzând că vizitează un regiment mobilizat din Bashkortostan și a susținut că regimentul a construit 37 km de tranșee în regiunea Zaporijia. ISW a raportat anterior că unii bloggeri ruși speculează cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei, sugerând o îngrijorare crescândă în spațiul informațional rusesc cu privire la puterea de luptă ucraineană. Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină în regiunile Zaporijia, Herson, Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 14 martie.

image

ȘTIRE INIȚIALĂ Incidentul cu drona de recunoaștere americană și Su-27 al Federației Ruse în Marea Neagră: Forțele Armate al Ucrainei au dezvăluit detaliile. Incidentul care a implicat o dronă de recunoaștere americană MQ-9 Reaper și un avion de luptă rusesc Su-27 a avut loc la sud-est de Insula Serpilor, în spațiul aerian internațional. Cu mult înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia - după începerea agresiunii hibride rusești, dronele americane au monitorizat linia de demarcație în Donbas și Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Yuriy Ignat, într-un comentariu în „Pravda ucraineană ”. Purtătorul de cuvânt a adăugat că MQ-9 Reaper a fost anterior, cu acordul Kievului, în mod constant în spațiul aerian al țării noastre pentru a monitoriza situația, în special dacă a fost încălcat regimul de încetare a focului din estul Ucrainei. „Pentru a controla situația, pentru a sprijini stabilitatea și partenerii NATO din regiune, SUA folosesc și avioane de recunoaștere în Marea Neagră - avioane de recunoaștere RC-135 și H10 Poseidon”, a adăugat Ignat. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene a anunțat în emisiunea teletonului că în locul dronei distruse, Statele Unite au trimis o altă dronă, iar aceasta „își continuă munca”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia